Doğru Eş Seçimi

Doğru Eş Seçimi

Neden hep benzer seçim ya da benzer son? İlk 6 yaşta belirlenen hipnotik kader nedeniyle o dönemki modellere benzer seçimler ve senaryolar oynanmaya çalışılır. Örneğin geçmişteki anne baba arasında seyretttiğiniz travmatik senaryoyu size yaşatma potansiyeli olan eş seçmeniz gibi.

Bilinçaltındaki evlilik formatını fark etsen neler değişir? Özellikle stres altındaki pişmanlık uyandıran ya da tetikleyici davranışların değişir. Maniple etme ya da edilme ihtimalin azalır ve anda kalma becerin artar.

Diğer eşin formatını nasıl analiz edebilirim? Partnerinizin ana baba evlilik geçmişleri hakkında bilgi toplamanız ve stres altındaki davranışlarını gözlemlemeniz size önemli ip uçları verecektir.

“Evlilik senaryom ne”, “evlilikteki bilinçdışı hedefim ne”? Bunu anlayabilmek için anne ve babanızın evlilik modeline bakmanız yeterlidir. İlk 6 yaşta anne nasıl bir eşti? Baba? Birbirlerine nasıl davranırlardı. Özellikle stres altında nasıllardı? Sen bir çocuk olarak o halinle ilerideki evliliğinle ilgili nasıl kararlar aldın?

Nişanlımla aramıza soğukluk girdi

Nişanlımdan, ayrılmak için geç mi kaldım?: Biraz cesaretle bu konuyu bir evlilik terapistinin önünde tartışmanızı öneririm. Birkaç küçük manevrayla yatışabilen çiftler olduğu gibi biz asla evlenmemeliyiz kararı alan çiftler olduğunu vurgulamalıyım.

Eş modeli formatım nasıl değiştirilir? Mutlaka iyi bir analiz, farkındalık ve terapi

Doğru eş nasıl anlaşılır ?

Evlenmeden önce böyle değildi, neden değişti?: Evlenmeden önce içimizde kodlu olan eş modeli değil, içimizdeki çocuk modeli baskındır, evlendiğimiz günün sabahı, ya da ilişki çok ciddileştiğinde içimizdeki eş modeli hipnotik bir biçimde ortaya çıkar.

Anneni / Babanı kınarken, evlilikte neden ona benzedin? Nasıl bir eş olacağınızı belirleyen en önemli faktör, ilk 6 yaşta seyrettiğiniz ana-baba ya da sizi kim büyüttü ise o çiftin eş modelidir; Ya onlar gibi ya da onlara zıt bir model seçmeniz beklenir.

 Anne / babanı kınarken, neden aynı onun gibi davranan bir eş buldun? Nasıl bir eş olacağınızı belirleyen en önemli faktör, ilk 6 yaşta seyrettiğiniz eş modelidir. Ya onlar gibi ya da onlara zıt birini seçeriz.

Annen ya da baban gibi bir eş olmamaya çalışmanın bedeli ne?  Evlilikte yabancılaşma, sıkılma, kaçma isteği, enerjisizlik. Geçmişin enerjisi farkedilmeli ve tüketilmeli

Terapi almadan, bilinçaltı seçimimden farklı bir seçim yapsam ne olur? Ya manipülasyonlarla o eşi ana babanızın eş modeline dönüştürmeye çalışır, ya hızla boşanır, ya da bir ömür boyu uğraşır durursunuz.

Harika bir baba/anne/yetişkin, nasıl berbat bir eş olabilir? Eş modeli ve yetişkin modeli farklı olabilir.

Eşinizi nasıl seçiyorsunuz?(bilimsel evlilik falı)

İlişkide manipülasyon nasıl yapılır: Bir çok insan sadece narsist eşlerin manipülasyon yaptıklarını düşünür, ancak hemen her ilişkide az ya da çok eşler bir birlerini maniple ederler. Maniplasyon doğal yani geçmişiniz nedeniyle olabileceği gibi, değersizleştirme, kurbanlaştırma ve benzeri amaçlarlada doğal olmayan bir biçimde uygulanabilir.

Eşimin formatını nasıl değiştiririm?: Bakış açıları (Perspektifler), stresli anlardaki kalıplar (patternler) farkedilmeli; aslında bunları bir terapist desteği olmadan değiştirmek oldukça zor görünmektedir.

Kendi formatımı nasıl değiştiririm?: Anne babamın ilk 6 yaş evlilik modelini farkedersem ve stres altında ne yapıp, karşımdakinden neler beklediğimi farkedersem değişimi başlatabilirim.

İkinizde iyi yetişkinlersiniz ancak neden iletişiminiz kötü? Yetişkin modeli ve eş modeli genelde çok farklı şeyler; harika bir yetişkin evde berbat bir eş olabilir. Biraz da repertuar ve perspektif meselesi.

Ben buyum değişmem diyen eş değişir mi? Sabit bakış açıları (fiks perspektifler), genelde çift terapisi olmadan değişmezler.

Nişanlım evlendikten sonra değişir mi? Evlendikten sonra kişi genelde değişmez, hatta evlilikteki strese doğru orantılı biçimde sorunlar artabilir.

Madem geçmiş bu kadar etkili, ben eşime ya da kendime nasıl güveneceğim”? ilk 6 yaştaki eş modellerini ve o modellerdeki sorunlu etkileşimleri iyi tanıma, eşinizin değişebilme potansiyeli, toleranslı bakış aşıcısı (perspektifler), stres altında ki davranış kalıplarını incelemek size fikir verebilir ancak tabi ki birkaç seans eş terapisinin faydası daha net olacaktır.