Panik atak tedavisi

Panik atak tedavisi

Panik atak tedavisinde ilaç mı psikoterapimi?  Panik atakta İlaç kullanımı çok yaygın. İnsanlar bu durumu hastalık olarak gördüğü için eğilimleri panik atakta ilaç kullanma yönünde, panik atak ilacı bıraktıktan sonra yaklaşık yüzde 50 tekrarlıyor ya da 5 yıl sonra yüzde 30 tam iyileşebiliyor, yüzde 30 idare ediyor, yüzde 30 da hiç iyileşmedim diyor. Bu nedenle panik atak tedavisinde ilaç kullanımına mutlaka psikoterapi eklenmeli.

Panik atakta psikoterapide neler yapılır?

Küçük yaşlarda yüklenen inanç, şemalar, düşünceler ve kişilik özellikleri terapinin merkezinde yer alır ek olarak, nefes ve mindfulness ve panik döngüsü ve yaşam stresörleri çalışılan konulardır.

Panik atak neden gelir?: Panik atak aslında bir savunma, yani hastalık değil. Siz eğer varoluşunuza çok yüklenirseniz Ve buna müsait bir zemininiz ve kişilik yapınız varsa atak gelir. Dikkat edin atak gelince kişi aşırı yüklerini hemen bırakır ve ilk kez yardım ister.

Panik atak tamamen geçer mi? İyi bir psikoterapi  ve gerekli zamanlarda geçici ilaç kullanımı ve neden ortadan kalktığında geçebilir. Sürekli düşünen, aşırı yoğun bir işte çalışan, berbat bir evliliği olan kişide bu faktörler ortadan kalkmadan atak geçse bile tekrarlama korkusu devam eder.

panik atak tedavisinde baş dönmesi anlamı: “Yoruldum artık  bu kadar güçlü durmak istemiyorum, zayıf iken de mutlu olmayı öğrenmelisin”

Panik atak kalp krizi korkusu anlamı:  “İçimdeki sevgi ve şefkate aç özelliklerim fark edilirse rezil olurum o kadar sevgiye, almaya ihtiyacım var ki”

Panik atakta çıldırma korkusu anlamı : “Değişen şartlara rağmen hep dengedeli kalmakmak beni yordu”.

Panik atakta yabancılaşma anlamı : “Her şeyle, herkesle çok temas ettim, kendine odaklanayım”. Kendimden bıktım başka biri olsam mı? “içimdeki iyi ve kötüyü dengeleyemiyorum arada kaldım.

Panik atak ve Mide bulantısı, kusma: Duyguları ve yaşadıklarımı tutmaktan yoruldum, tuttukları haykırmak istiyorum

Kalp çarpıntısı ve panik atak: “kendimi çok yoruyorum, çok düşünüyorum, herkesi çok umursuyorum”

Kontrolü kaybedersem korkusu ve panik atak: “Kontrolden bıktım, kontrolden çıkmayı özledim, aşırı kontrol çabasından vazgeçmeliyim”

Panik atak dışarı çıkamamak ve toplum içine, avm lere çıkamamak: “Tuttuklarımı, zayıflıklarımı, utandıklarını haykırmak istiyorum”, kontrolü kaybetmek istiyorum, bıktım bu kadar kontrollü olmaktan.

Panik atak tedavi edilmezse neler olur ?: Öncelikle korkulduğu gibi kimse panik ataktan çıldırmaz ya da kalp krizi geçirmez.. Kişi evden çıkmakta ya da seyahat etmekte ya da sosyal ortamlarda bulunmaktan korkar, Ancak fiziksel belirti ve gergin bekleyiş, kişinin, iş, aile ve toplumsal statüsünü zor duruma sokabilir.

Alkol madde kullanımı ve depresyon, intihar düşüncelerinde artış ve diğer bazı psikiyatrik sorunlarda artış gözlenebilir.