Sosyal fobi tedavisi adana

Sosyal fobi Tedavisi:

Sosyal fobide ilaç tedavisi-sadece performans gösterirken kullanılabilecek ilaçlar ve uzun süreli kullanılabilecek ilaçlar olmak üzere 2ye ayrılır.

Sosyal fobide uzun süreli ilaçlar genel sıkıntısı yüksek olanlarda kullanılırken, diğer grup sadece performans gerektiren durumlardan 1-2 saat önce ve aralıklı kullanılır. Örneğin sunum yaparken ya da iş görüşmesi ya da başka bir randevudan önce kullanılır, bu grup ilaçlar üzerine gitme dönemlerinde de kullanılabilir.

Sosyal fobi Psikoterapisi: Benim klinik deneyimlerime göre psikoterapi, sosyal fobide olmazsa olmazlardan biridir. Sosyal fobisi olana zaman kazandırır. Sosyal fobi psikoterapisi çözümün daha kalıcı olmasını sağlar.

Sosyal fobi psikoterapisinde aşağıdaki konular çalışılır ;

1-Çocukken yüklenmiş inançları ve kişilik yapısını değiştirilir

Mükemmel olmak zorunda değilsin- özgürlüktür

Yargılayan yargılanır

Sosyal fobiklerin hakları

2-Sosyal fobi psikoterapisinde, utanç duygusunu pusula gibi kullanma öğretilir

Merkezinden hareket; Beceriksizim, heyecanlıyıma odaklanmak yerine mindful bir biçimde çalışmak

3-Sosyal fobi psikoterapisinde Merkezde kalma: Nasıl göründüğüne yargılayıcı biçimde bakmak yerine nefesine ya da kurduğun iletişime ya da ortamın içeriğine odaklanmak; örneğin sunumda anlatacaklarına, ya da konuşacaklarına odaklanmak.

4-Sosyal fobi psikoterapisinde Üzerine gitme: Kademeli olarak korkulan durumlara en az 1 ay üzerine gitme yapmak sosyal fobi psikoterapisinde merkezdeki konulardan biridir.

5-Sosyal fobi psikoterapisnde: Nefes ve mindfulness egzersizleri öğretilir. Bu egzersizler merkezden hareketi desteklerken, üzerine gitmeyi çok kolaylaştırır.

Özet olarak sosyal fobi tedavisinde

Durumunuzu kabullenin zayıf ve heyecanlı ya da kaçıngan olarak başlayın

Sıradanllık özgürlüktür

Unutmayın yargılayan yargılanır

Haklarınızı kullanın: sıradanlık, zayıflık, yüzsüzlük, reddedilme, bilmiyorum deme, bana ne deme, yüzsüzlük ve benzeri bu haklarınızı kullanın.

Çok kötü hissetseniz bile geri adım atmayın, unutmayın direndikçe korku geriler. Üzerine gidin

21/90 gün kuralını unutmayın

Üzerine gidemiyorsanız hayal kurun

Sosyal fobi tedavi edilmezse ne olur? Sosyal fobisi olanlar özgüven düşüklüğü  ve kaçınma eğilimi nedeniyle, potansiyellerinin altında yaşarlar-özellikle iş ve ilişki problemleri yoğundur. Dışlanma anlaşılmama saygı görmeme, kaçınmayı arttırır.

Alkol madde rahatlatır o nedenle bağımlılık yaygındır.

Sosyal fobi tedavi edilmediğinde, Depresyon anksiyete, agarofobi yaygındır.