Depresyon için Öneriler

Depresyon için Öneriler

Karamsarlık ya da isteksizlik ve bu iki belirtiye ek olarak  uykusuzluk, ya da aşırı uyuma isteği, iştah ve konsantrasyon bozukluklarından birkaç tanesi varsa ve bu belirtilerin süresi 2 haftayı geçtiyse depresyon tanısı koyuyoruz.  Kimi vakalar mevsimsel ve biyolojik özellikler gösterir ve ağır seyreder, belirgin bir stres etkeni bulunmaz. Ancak çoğu durumda hayatın doğal zorlanmalarına ve uyumsuzluklara yalnış depresyon tanıları konmaktadır. Mutsuz bir evlilik, iş stresi, maddi sorun benzeri bir sorun bazen insanlara başedemeyecekleri hissini yaratıp geçici içe kapanmalara neden olabilir. Bir çok psikoterapist depresyonun özellikle öfke duygusunun baskılanması için bilinçaltının kullandığı bir savunma olduğu konusunda hemfikirdir. Bu gerçek gözönüne alındığında aslında düzeltilmesi gerekenin depresyon değil, yaşam ve yaşamın doğal uzantısı olan duygular olduğu ortaya çıkar. Örneğin İşiniz sizde depresif duygulanım yaratıyor ve siz işiniz konusunda risk alamıyorsunuz ve beyninizdeki sesler hep bu işi kaçırmamanız gerektiğini söylüyor, doktorunuz size antidepresan veriyor ve sizin yaşam ve potansiyel risk analizini yapmıyor. Sizde işe devam ediyorsunuz ve artık iş değiştirmek için yaşlısınız, ya da evlilik sorunu nedeniyle eşinize öfkelisinz ve öfkeyi ifade edemediniz ve depresyondasınız; ilaçlarla depresyonunuz ertelendi ve üstüne 2 çocuğunuz oldu. Herşey daha kötü; zamanında evlilik terapisi almadınız ya da boşanamadınız. İşte bu yaygın örneklerde görüldüğü gibi depresyondaki her vakaya aynı gözlükle bakmak doğru bir yaklaşım olmaz.

Tedavide; Psikoterapide Gestalt, bilişsel, analitik ve benzeri yöntemler kullanılır. Depresyonda işe yaramayan şemalar temizlenir, kişiyi depresyona hassas hale getiren yaşatmadığı kutuplar farkettirilir, öfke kullanma yeteneği geliştirlir, duygu tanıma çalışmaları, geçmişin ve bilinçaltının temizlenmesine yönelik çalışmalar yapılır. Uygun vakalarda ilaç tedavisi kullanılır.

Genel anlamda bazı önerilerin depresyondaki hastaya ya da depresyona yatkın risk gruplarına faydası olacağını düşünerek aşağıda sıraladım;

Depresyon için genel öneriler;

"Ana odaklı yaşamak" seçenek ve çıkış yolu sağlarken, geçmişi sürekli irdelemek kişiyi çaresiz ve kurban rolünde tutar.

Depresyonla " tutulan öfke" kardeş gibidir o nedenle öfke kontrolü ya da yönetimi konusunda bilgilenmek işe yarar.

Geçmişe karamsarlığa, soruna odaklanmak yerine çıkışa odaklanmak net pozitif sonuçlar yaratır.

Tıkanılan noktada beklemek kişinin daha çok umutsuz, karamsar ve değersiz hissetmesine neden olur o nedenle "hareket" olmadan hiç bir şey değişmez.
Hareket edelim, yeni konumlar, yeni bakış açıları konusunda kendimizi istekli tutalım.

Depresyona has kısıtlayıcı şemalar hakkında bilgilenelim; hata yapma hakkımız olduğunu, sıradan olma hakkımız olduğunu bunların "hiçlik" anlamına gelmediğini bilelim. Her olayı kişiselleştirmeyelim.

İçimizde yaşatmaya korktuğumuz kutupları yargılamak yerine kucaklayalım; "Sıradan tarafımı, duyarsız tarafımı, aptal tarafımı, zayıf tarfımı seviyorum"

Çoğu depresyonlu "ya güçlüyüm, ya hiçim" şeması nedeniyle zorluklarla karşılaşınca ya da zayıf olma durumlarında depresif tabloya girerler. Yani kişi zayıf kutbunuda kabullenip yaşatmalı hemen güçlü bir duruş aramamalıdır.

Yapılan araştırmalarda günde 30 dakika ve üstü düzenli spor yapmanın depresyon oranını düşürdüğü bulunmuştur. O nedenle mutlaka spora zaman ayrılmalıdır.